zondag 16 oktober 2011

Notities uit de eeuwige stad

Wat in Rome te zien is: Scooters, heeel veeel scooters.

Een straat oversteken: Wacht niet op het verkeer, dat duurt eeuwig, laat het verkeer op jou wachten.

Ta-tuut: Rond het Sint-Pieterplein hoor je opvallend veel ambulances. Een goedkope grap die je dan kan maken is dat mensen, door de Heilige Geest bevangen het niet meer trekken. Realistischer is te bedenken dat dit enorme plein zoveel bezoekers trekt, dat je wel kunt verwachten dat het kleine gedeelte hiervan dat onwel wordt alles bij elkaar weer veel lieden telt.

Inspiratie voor wiskundigen: Het gedeelte van het Sint-Pieterplein, dichtste bij de Tiber gelegen is ovaal. In het oppervlak zijn twee plakkaten aangebracht. Als je op zo'n plakkaat gaat staan, lijnen de 4 rijen zuilen van de colonnade aan de zijkant precies op. Alleen op deze plek zie je steeds de voorste van de 4 zuilen, op elke andere plek zijn ook achterliggende zuilen zichtbaar. Voor de wiskundige markeren deze plakkaten de brandpunten van het ovaal.

Kom er maar om tegenwoordig: Vlak buiten het Sint-Pieterplein vind je een hoeveelheid nette openbare toiletten. Prijs voor het gebruik: gratis.

Speciale aanbieding: Gespot, 500 rozekransen, slechts 30. Buitenkansje voor de power prayer.

Papale toeristenmeuk: Mokken, pennen, t-shirts, kalenders, afbeeldingen, penningen en noem maar op. Ondernemende romeinen venten een diversiteit aan voorwerpen met afbeeldingen van pausen. Opvallend is dat spullen van Johannes Paulus II, de vorige paus duidelijk meer worden aangeboden dan artikelen met Benedictus XVI, de huidige paus.

Piazza Navona: Mijn favoriete plein om een tijd te verblijven, mooie fonteinen, imposante gebouwen erlangs en vooral de prettige sfeer die er hangt. Liefde op het eerste gezicht.

Trevi fontein: Van Bernini, net als de centrale fontein op het Piazza Navona. Dit is een waarlijk schitterend monument, zeker de moeite van het bezichtigen waard. Echter, een fontein is volgens mij een ding waar water uit spuit. Deze zou de Trevi waterval moeten heten.

Maestro musica: De eerste keer in het Pantheon was daar een orkest en koor die stukken uit La Traviata van Verdi en Requiem van Mozart speelde. Mooie ruimte met goede acoustiek, een schone ervaring.

Sms-taal: Het gebruik van afkortingen om een bericht niet te lang te maken, sms-taal is niet zo modern als je zou denken. In Rome kom je voorbeelden van eeuwenoude sms-taal tegen. Bijvoorbeeld boven de ingang van het Pantheon, hier staat: "M. AGRIPPA L. F. COS. TERTIUM FECIT". Sms-taal voor: "Marcus Agrippa lucii filius consul tertium fecit", maar het beschikbare aantal karakters is te weinig om dit in zijn geheel uit te hakken.

Antieke sportpaleizen: Het Circus Maximus en Colosseum liggen vlak bij elkaar. Beide indrukwekkende, grote sportaccomidaties uit de romeinse oudheid. Het Circus nog groter en indrukwekkender dan het Colosseum. Toch is het bij de eerste rustig, een handvol mensen en de laatste door toeristen overspoeld. Waarschijnlijk omdat het Circus er niet meer staat, alleen de ruimte waar het was is zichtbaar. Hier lopen en me voorstellen hoe een wagen met paarden tussen honderdduizenden publiek zijn wedstrijd rijdt is een ervaring apart.

Geen moordkuil: Wie zijn hart wil luchten kan in Rome in een veelheid van talen te biecht gaan. Italiaans, engels, spaans, duits of frans kan allemaal. Maar ook kleinere talen, zo zijn er stoelen waar de biechtvader in het gallisch of fries hoort.

The angel is in the details: De verschillende kerken en kathedralen zijn prachtig ingericht. Dat de toonaangevende elementen: altaars, beelden, schilderijen enz. met veel oog voor details zijn gemaakt is mooi, maar ergens niet verrassend. Je verwacht wel dat de oogvangers goed zijn. Ook minder in het oog springende onderdelen: een stukje muur, vloer, een richeltje in een hoek of pilaartje in een balustrade zijn duidelijk met zorg uitgevoerd. Met name dat deze bijzaken in de ooghoeken niet gemakkelijk zijn afgeraffeld, toont het vakmanschap en liefde waarmee de heilige huizen zijn gemaakt.

Kaarsen: Vindt je in overvloed in Godshuizen. Misschien wel het mooiste exemplaar in de friese kerk nabij het Vaticaan. Een kaars met afbeeldingen van de apostelen Petrus en Paulus, die tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1985 aan paus Johannes Paulus II is geschonken. Geen gebruiksvoorwerp maar een sculptuur in was.

Wie zijn vingers brandt: Tijdens het aansteken van een offerkaars je vingers verbranden, kan gebeuren, maar hoe genant. Een moderne vonst biedt uitkomst. Een installatie waar, na het inwerpen van een muntje als offer, geheel automagisch een gloeilamp ontbrandt.

De grote bazin: Mijn verblijf was in het casa generalizia van de congregatie van het Kostbaar Bloed. Dit is het kwartier van de generaal, bazin die wereldwijd zo'n 900 missiezusters aanstuurt. Vertaald naar seculiere begrippen zou zij de CEO van een niet onaanzienlijke multi-national zijn, een flinke functie. Bij ontmoeting zou je dat niet zeggen, het is een leuk gesprek met een vriendelijke, relaxte dame.

CaffĂ© normale: €0,80!

Occupy Roma: Op de via Nazionale. Een groep actievoerders hebben hun tenten opgeslagen. Er klinkt muziek en ze praten en lachen wat. Komt als een leuke, ludieke actie over. Opvallend is de aanwezigheid van carabinieri, mannen van graniet met stoere overvalswagens lijken de meerderheid te vormen. Bij thuiskomst lees ik dat protesten vanuit deze occupy bweging in rellen met vernielingen en tientallen gewonden zijn uitgelopen.

De eeuwige stad: Over Rome is al veel geschreven en daar heb ik met dit stukje nog wat aan toegevoegd. Afgezaagd maar wel waar, woorden schieten te kort, je moet het zelf ervaren.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Twan, Interessante pleinen, ben je reeds ter plekke, kun je danspassen van het Heemraadplein weer uitproberen (bijv. popcorn)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Anneke,
    Ik ben alweer terug in ons koude landje. Popcorn, sterretjes of waaier heb ik op geen plein uitgeprobeerd, wel een grote slinger gezien, dat waren mensen in de rij om de Sint-Pieter binnen te kunnen.
    Zelf heb ik op pleinen rond gekeken en boterhammen gegeten samen met de duifjes.
    En ik werd uitgenodigd om nog eens terug te komen, dus, als je zin hebt...

    BeantwoordenVerwijderen